achtergrond

Over Mezelf

Wie ik ben? - Jongeren- en life coach Mieke - Kruibeke

Ik ben Mieke Oste. Mama van Lennert en Xander, mijn twee oogappels. Met veel passie geef ik al jaren les aan jongeren, lange tijd in Antwerpen, nu in Beveren. Eerst gaf ik enkel les, daarna ging ik ook aan de slag als socio-emotionele leerlingbegeleidster. En sinds mei 2018 ben ik mijn eigen praktijk gestart. Fantastisch om jongeren en volwassenen te begeleiden doorheen hun levensweg. In mijn vrije tijd loop en wandel ik graag in de natuur. Dat laadt me helemaal op. "Levenslang leren" is zeker ook op mij van toepassing. Ik voed me met opleidingen, nascholingen en workshops. Ik wil elke dag "groeien" en een mooiere versie van mezelf worden. xxx

foto van Mieke Oste

Studies

boekje

Universitaire opleiding aan de Universiteit Antwerpen (1998-2002): Master in wiskunde

boekje

Academische lerarenopleiding aan de Universiteit Antwerpen (2000-2002)

boekje

Postgraduaat in de socio-emotionele leerlingbegeleiding in het secundair onderwijs aan de Universiteit Antwerpen (2014-2016)

boekje

Life Coach aan Centrum Voor Avondonderwijs in Antwerpen (2016-2017)

boekje

Hergo-moderator (herstelgericht groepsoverleg = overleg waarin dader en slachtoffer van zware incidenten ondersteund door steunfiguren en relevante derden, met elkaar in overleg gaan volgens een gestructureerd scenario en onder begeleiding van een getrainde moderator) bij "Ligand" in Kortrijk (2016-2017)

boekje

Mindfulness (2017)

boekje

Diverse nascholingen: assertiviteitscursus, faalangst, automutilatie, omgaan met moeilijke pubers en geweldloze communicatie door Dominique Roos, coachen van collega's door Dirk Jaspers,... (2012 - 2018)

boekje

Certificaat "Integrale Basis Coaching" bij Open Mind in Lovendegem (juli 2018)

boekje

"Rots- en watertraining" ( = weerbaarheidstraining door KWADRAAT in Antwerpen (april 2019 tot juni 2019))

boekje

Opleiding kinder- en jongerentherapeut. Deze opleiding wordt door de ABP-BVP vzw (www.abp-bvp.be) geaccrediteerd (een kwaliteitslabel) en geeft je 25 CPD's (Continuous Professional Development) en 3 supervisie punten, in samenwerking met de A.I.H.P vzw (www.aihp.be) (behaald augustus 2020)

boekje

opleiding ACT. ACT staat voor "Acceptation & Commitment Therapy" en is een evidence based gedragstherapeutische methode (ontwikkeld door Steven Hayes in de jaren '80). Als hulpverlener is dit een zeer concrete tool om mee aan de slag te gaan, zowel preventief als curatief. Iedereen kan hindernissen tegenkomen. Dit kan van buitenaf op hun pad komen maar ook eigengemaakte vervelende gedachten, angsten en overspoeld worden door emotie kan danig in de weg zitten om een waardevol leven te leiden. Vanuit ACT leer je jouw cliënt om daarmee om te gaan en om energie over te houden voor dat wat -in het hier en nu- echt belangrijk is. Acceptation = jezelf openstellen, ruimte maken voor onaangename gedachten, gevoelens en gewaarwordingen. Acceptatie is anders leren omgaan met problemen, ze leren dragen op een gezonde manier, het laten zijn en er niet tegen vechten. Commitment = bewust worden van wat echt belangrijk is, wat ertoe doet, is waardevol leven en ruimte creëren door niet meer te worstelen. Handelen in functie van jouw waarden is waardevol leven. ACT creatief omzetten = creACTief, vervolgens is deze methodologie een fantastisch instrument om te gebruiken bij kinderen, jongeren en volwassen. (januari 2020)

boekje

"Een taal erbij®" is een therapie vorm, waarbij de innerlijke, relationele en contextuele wereld van de client wordt gevisualiseerd dmv duplopoppetjes. Met het materiaal kunnen posities, coalities, collusies, triades in het gezinssysteem verduidelijkt worden en de beleving van de client worden verbeeld.

Partner/ouderrelatiedynamiek wordt visueel gemaakt en de noodzaak van het ontwikkelen van autonomie in de relatie wordt daardoor verduidelijkt en persoonlijke leerdoelen worden helder. Systemische interventies worden gedaan waarbij een vorm van circulaire vraagstelling (via de poppetjes) beweging in gang zet en groei stimuleert. (April 2024)

boekje

Driedaagse opleiding “Lichaamsgericht Coachen” bij Coach Clinic In Ekeren. In mijn praktijk zie ik dat vele van mijn cliënten niet meer goed kunnen voelen. Mensen zitten in hun hoofd, vaak als gevolg van langdurige chronische overbelasting of omdat ze nooit goed hebben leren reguleren. Via deze opleiding leer ik hun hoe ze veilig uit hun hoofd kunnen komen en somatische technieken in te zetten bij de therapie. Ook leer ik als therapeut zelf een betere relatie te creëren met mijn emotionele lichaam.

Thema’s die onder andere aan bod komen zijn: grenzen voelen, omgaan met afwijzing en teleurstelling, stoppen met pleasen, angst voor kritiek, enz. (December 2024)

boekje

workshop "Bewust Verbonden Ademen". Bewust Verbonden Ademen is een krachtige, liefdevolle, zelfhelende ademhalingstechniek die op lichamelijk, emotioneel en mentaal welzijn inwerkt. Bewust Verbonden Ademen richt zich op het bewustworden van negatieve emoties, om deze vervolgens te kunnen verwerken en los te kunnen laten. (september, oktober 2021)

boekje

opleiding Integratieve Traumatherapie. Tijdens het opgroeien, in de eerste kwetsbare jaren, werd het kind bij velen van onze cliënten, verwond door verlatenheid, mishandeling en/of misbruik, ontkenning van afhankelijkheid, een slecht functionerend gezinsverband, enz... Deze verwonding (het woord 'trauma' is een leenwoord uit het Grieks en betekent 'wonde') van het 'innerlijke kind' leidt vaak tot gevoelens van eenzaamheid, pijn, onzekerheid, verdriet enz... In het volwassen leven blijft men vaak verder functioneren volgens de patronen van deze scheefgegroeide ontwikkeling en dat uit zich in verslavingen, destructief en/of dominant gedrag, problematische relaties, verlies van energie enz... Het zijn programma's waarin men gevangenzit en ze zijn vaak gehuld in een sfeer van fatalisme. Door de relatie met het innerlijke kind te herstellen en de innerlijke delen te verenigen kunnen de wonden (trauma's) geheeld worden en kan de gemiste ontwikkeling ingehaald worden. Onze cliënten worden gezonde liefhebbende volwassenen. Het vraagt voor de cliënt maar zeker ook voor de therapeut moed om op zoek te gaan naar onderliggende oorzaken en de weg naar binnen af te dalen. (februari tot juni 2021)

boekje

Vervolgopleiding "Traumatherapie" (jan 2022 tot juni 2022)

boekje

Korte opleiding "Lichaamsgericht werken met kinderen en jongeren" bij Educatieve Academie (oktober 2022)

boekje

Korte opleiding "Verwerking van mishandeling/misbruik" bij Educatieve Academie (maart 2023)

boekje

Korte opleiding "Systemisch werken rond complexe verwerkingsprocessen en trauma" bij Interactie-Academie (Augustus 2023)

boekje

Ervaringsdeskundige in eetstoornissen

boekje

Ervaringsdeskundige in seksueel misbruik

boekje

Tweedaagse opleiding rond “innerlijk kindwerk” bij OWC Antwerpen door Remke Kamphuis. Hoe we zijn opgegroeid en hoe we nu als volwassene in het leven staan is sterk afhankelijk van wie onze ouders en opvoeders zijn geweest. Hadden we liefdevolle ouders, die ons warmte, geborgenheid, respect, koestering, veiligheid en voeding gaven, ouders die ons zagen zoals we in feite zijn, dan staan we anders in het hier en nu, dan bij ouders die nog geheel met hun eigen proces bezig zijn en daardoor weinig tijd en aandacht voor ons als kind hadden. Helaas is het zo dat het merendeel van de mensen geen perfecte ouders hadden en zich eerder een jeugd herinneren van tekortkomingen en angsten, dan van overvloed aan liefde.

Dit alles kan tot gevolg hebben dat het voelen van die tekortkomingen niet veilig was en dat we het voelen gingen uitschakelen of op z'n minst gingen verminderen. We zijn daardoor voor een heel groot gedeelte in ons hoofd gaan zitten. We trachten hiermee ons leven onder controle te houden. Om dit te doen moesten we wijsheden vergaren. We kwamen er achter dat we nog veel zaken echt niet weten. Dit maakte ons onzeker en we moesten nog meer "leren". We gingen problemen rationaliseren, wegdenken en beredeneren waarom het zo is geweest en waarom het nu zo is. Emoties werden niet gevoeld, sterker nog, ze werden ontkend. Maar onderhuids bleven deze emoties doorgisten. Dit alles in tegenstelling tot iemand die veel liefde ervaren heeft van zijn ouders. Deze mensen zitten meer in hun gevoel en voelen aan wat goed en minder goed voor hun is. Echt controleren is niet nodig, omdat op elk moment van de dag ze contact hebben met hun gevoel.

Je Innerlijke Kind is nu de verlijfelijking van die gevoelens. "Het" Innerlijke Kind bestaat dan ook niet echt, het is meer een samenvoegsel van allerlei gevoelens uit het verleden, uit de kinderjaren, die toen ontstaan zijn en die weggestopt zijn. Verdriet, niet gezien worden, angsten, eenzaamheid etc. en de daarbij behorende overtuigingen als: "Het is er niet voor mij", of "Ik ben niet goed genoeg", of "Het ligt allemaal aan mij", of "Ik had beter uit moeten kijken", etc. kunnen in die jeugdjaren zijn ontstaan en nu in het volwassen leven ons leiden in onze beslissingen. Het gevolg hiervan is dat we in het verleden leven en ons niet realiseren dat we Volwassen zijn. (Mei 2024)