Groepslessen "sterk-in-je-schoenen-naar-de-examens"

Bij het begin van elk individueel coaching-traject, start ik met een intake. Hierbij maken we kennis met elkaar, hoor ik graag je verhaal en verduidelijk ik wat je wel en niet mag verwachten van een coaching. (Bij jongeren onder de 14 jaar is deze intake met de ouder(s)). De intake duurt ongeveer 50 minuten. Na dit gesprek kan beslist worden om wel of niet te starten met sessies.

Werken rond faalangst

Iedereen gaat anders om met prestatiedruk. Bij faalangst kun je door de manier waarop je met deze druk omgaat je resultaten niet realistisch inschatten en verandert vaak het normaal functioneren. Jongeren met faalangst ervaren tijdens het studeren vaak moeilijkheden om zich te concentreren op de leerstof omdat de schrik van een mogelijk falen hen afremt. De paniek komt al op als de jongere bedenkt wat er allemaal nog moet gedaan worden. Ze durven bijvoorbeeld ook geen fouten te maken. Elke fout bewijst in hun ogen namelijk dat ze niet goed genoeg zijn en versterkt hun laag zelfvertrouwen. Faalangst en perfectionisme horen bij elkaar en versterken elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze jongeren zelden of nooit tevreden zijn over hun resultaten. Bijkomend probleem is dat veel faalangstige jongeren heel erg begaan zijn met hoe anderen over hen denken (familie, leerkrachten...) en helaas wordt faalangst nog te regelmatig aanzien als een gebrek aan motivatie waardoor de jongere nog dieper wegzinkt in onzekerheid en afhaakt.Faalangst kan zich op verschillende manieren uiten: van fysieke klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, spierpijnen in schouders, nek en rug,... tot stemmingswisselingen zoals overdreven emotioneel zijn, zeer luchtig doen, zich erg verlegen opstellen,...Aanhoudende faalangst kan leiden tot frustratie, minderwaardigheidsgevoel, paniek-aanvallen, hyperventilatie of black-out. Het is daarom belangrijk faalangst te (h)erkennen en zo vroeg mogelijk aan te pakken.

Inleiding tot mindfulness

We worden de hele dag beziggehouden door een stroom van gedachten en gevoelens en vaak reageren we in situaties als het ware automatisch. Het lijkt dan alsof het niet anders kan. We hebben niet het gevoel iets te kunnen veranderen aan het piekeren, of aan onze impulsieve reacties van boosheid of verdriet, waardoor we ons onmachtig, neerslachtig of gefrustreerd gaan voelen. Tijdens de lessen mindfulness worden er verschillende oefeningen aangereikt, ook kleine dingen waar je in het dagelijks leven op kunt letten en die je uitnodigen om iets van die aandacht te behouden tijdens gebeurtenissen in de loop van de dag.

Coaching rond weerbaarheid

Jongeren van vandaag leven in een complexe maatschappij die almaar ingewikkelder lijkt te worden. Sommigen banen zich gemakkelijk een weg in deze doolhof. Ze slagen erin om een evenwicht te vinden tussen de verwachtingen van de samenleving, de belangen van anderen en hun eigen dromen en wensen. Anderen hebben meer moeite om de noodzakelijke stappen in een goede richting te zetten. Ze blijven in kringen draaien, lopen tegen obstakels aan en raken soms almaar verder van de uitgang verwijderd. Met deze lessenreeks wil ik met jongeren werken rond weerbaarheid: zelfrespect, emoties en grenzen. Het zal hen helpen zich beter in hun vel te voelen en vertrouwen te krijgen in hun eigen mogelijkheden!

foto van een groepsles